Λεωφ. Βασ. Σοφίας 105-107
Αθήνα, Τ.Κ 11521
τηλ. 210 6461507
Δευτέρα & Πέμπτη
19:00 - 23:00
Η εξέταση αυτή ελέγχει τα κοίλα όργανα του πεπτικού συστήματος, δηλαδή, οισοφάγο, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό και παχύ έντερο. Εκτελείται με ειδικά όργανα, τα ενδοσκόπια, τα οποία μπορούν να μας μεταφέρουν την εικόνα της εσωτερικής επιφάνειας των κοίλων οργάνων του πεπτικού.
Η εξέταση αυτή ελέγχει τα κοίλα όργανα του πεπτικού συστήματος, δηλαδή, οισοφάγο, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό και παχύ έντερο. Εκτελείται με ειδικά όργανα, τα ενδοσκόπια, τα οποία μπορούν να μας μεταφέρουν την εικόνα της εσωτερικής επιφάνειας των κοίλων οργάνων του πεπτικού. Με την χρήση ειδικών τεχνικών χρωμοενδοσκόπησης, χρήσης φωτός με διάφορα μήκη κύματος και ενσωμάτωσης στα ενδοσκοπικά όργανα συστημάτων τεχνικής νοημοσύνης και επεξεργασίας εικόνων μπορούν να διαπιστωθούν πρώιμες βλάβες δύσκολο να διακριθούν με γυμνό οφθαλμό, πχ πρώιμος καρκίνος οισοφάγου και στομάχου. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την θεραπεία των βλαβών αυτών με ενδοσκοπικές μεθόδους που υπερτερούν κατά πολύ των παραδοσιακών ακρωτηριαστικών χειρουργικών τεχνικών. Σήμερα οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται με καταστολή και οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τίποτα και δεν ταλαιπωρούνται.
Γαστροσκόπηση
Με την εξέταση αυτή ελέγχονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Στην εξέταση υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς με ενοχλήματα από το ανώτερο πεπτικό, όπως, δυσπεψία, άλγος, ναυτία, έμετοι, γαστρορραγία ή μέλαινες κενώσεις. Με την απλή γαστροσκόπηση διαγιγνώσκονται οι περισσότερες παθήσεις των οργάνων αυτών, όπως, οισοφαγίτις, γαστρίτις, διαφραγματοκήλη, έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, καλοήθη ή κακοήθη νεοπλάσματα σχετικά εύκολα. Επί πλέον παρέχεται η δυνατότητα λήψης βιοψιών για την ιστολογική εκτίμηση των βλαβών.
Εντεροσκόπηση
Ιδιαίτερης κατασκευής ενδοσκόπια υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα για τον έλεγχο του λεπτού εντέρου. Ο έλεγχος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος για πολλούς λόγους. Αποφασίζεται όταν έχει ελεγχθεί ο υπόλοιπος πεπτικός σωλήνας και δεν έχει υπάρξει διάγνωση σε μικρό, ευτυχώς, αριθμό ασθενών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει απώλεια αίματος και δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία. Για τον έλεγχο του λεπτού εντέρου έχουμε στην διάθεσή μας και την ενδοσκοπική κάψουλα. Αυτή είναι ένας μηχανισμός σε μέγεθος ενός χαπιού αντιβιοτικού που περιέχει μία μικροσκοπική κάμερα, 2 μπαταρίες, φλάς led και πομπό. Λαμβάνει 2-6 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο καθώς προωθείται από τις κινήσεις του πεπτικού σωλήνα και τις μεταδίδει σε ένα εξωτερικό δέκτη που στην συνέχεια εξετάζονται με την βοήθεια ειδικού προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται σχεδόν όλο το πεπτικό αλλά ιδιαίτερα το λεπτό έντερο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί με τα ενδοσκόπια. Ιδιαίτερη αξία έχει αυτή η εξέταση σε καταστάσεις αιμορραγίας άγνωστης αιτιολογίας, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, νεοπλασμάτων, αγγειοδυσπλασιών, κλπ.
Κολονοσκόπηση
Η εξέταση αυτή είναι ειδική για τον έλεγχο του παχέος εντέρου. Γίνεται μετά από καθαρισμό του εντέρου με ειδικά φάρμακα. Στην εξέταση αυτή πρέπει να υποβάλλονται όλοι μετά την ηλικία των 45 ετών εκτός και αν υπάρχει συγγενής ασθενής με ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε τέτοια περίπτωση η εξέταση πρέπει να γίνεται σε μικρότερη ηλικία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφάνισε την νόσο ο συγγενής. Ειδικοί κανόνες ισχύουν για ασθενείς με ειδικές νόσους, όπως, οικογενής πολυποδίαση, νόσος Crohn, ελκώδης κολίτις, σύνδρομο Lynch, κλπ.
Η σπουδαιότητα της εξέτασης έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου προέρχονται από πολύποδες οι οποίοι μετά από 7-10 χρόνια από την εμφάνισή τους εξελίσσονται σε καρκίνο. Εάν γίνει κολονοσκόπηση εγκαίρως ανευρίσκονται οι πολύποδες και αφαιρούνται ενδοσκοπικά και μηδενίζεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτός είναι και ο σπουδαιότερος τρόπος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της κακοήθους νόσου.
Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειο – Παγκρεατογραφία (ERCP)
Με την ειδική αυτή ενδοσκοπική μέθοδο εξετάζεται το χοληφόρο σύστημα και το πάγκρεας. Γίνεται με την χρήση ειδικού ενδοσκοπίου πλαγίας οράσεως με αυξημένες δυνατότητες κίνησης σε σχέση με τα υπόλοιπα ενδοσκόπια. Σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να φτάσει το ενδοσκόπιο στο δωδεκαδάκτυλο στο σημείο που εκβάλει ο χοληδόχος πόρος και ο παγκρεατικός πόρος, που ονομάζεται φύμα Vater, και με την βοήθεια ειδικών καθετήρων που προωθούνται στους πόρους με ειδικές τεχνικές γίνεται έγχυση σκιαγραφικού μέσου και λαμβάνονται ακτινογραφίες των δύο πόρων, ώστε να έχουμε ακριβή διάγνωση της πάθησης που ελέγχουμε. Πρόκειται για δύσκολη εξέταση που απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να είναι επιτυχής και χωρίς επιπλοκές. Βοηθάει στην διάγνωση λιθίασης του χοληδόχου πόρου και του παγκρεατικού πόρου. Η εμπειρία του καθηγητή Ανδρέα Πολυδώρου στην εξέταση αυτή είναι αναγνωρισμένη σε όλη την χώρα με τον αριθμό των εξετάσεων που έχουν γίνει να ξεπερνούν τις 20.000 τα τελευταία 30 χρόνια. Επί πλέον η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ασθενών είναι η καλύτερη στην χώρα.
Λεωφ. Βασ. Σοφίας 105-107
Αθήνα, Τ.Κ 11521
+30 210 6461507
info@andreaspolydorou.gr
Δευτερα & Πέμπτη
19:00 με 23:00